Je kunt je niet meer inschrijven voor dit webinar

Verduurzaming kleinkoeling met Natuurlijke Koudemiddelen

In samenwerking met de Kenniskring Natuurlijke Koudemiddelen organiseren STEK en de knvvk & young cool op woensdag 6 april 2022 van 19.00 – 20.30 uur het webinar “Verduurzaming kleinkoeling met Natuurlijke Koudemiddelen”.

Met het oog op de F-gassenverordening en daaraan gerelateerde terugfasering van HFK’s, is het belangrijk dat ook de markt van de kleinkoeling zich bewust wordt van de noodzaak om alternatieven, met name natuurlijke koudemiddelen, toe te passen. Het webinar is opgezet om installateurs en eindgebruikers van kleinkoeling in detail te informeren en mee te nemen in deze transitie naar natuurlijke koudemiddelen. Maar ook andere geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd aan dit webinar deel te nemen.


Wereldwijd, en zeker in Nederland, zijn de grote supermarkten goed op weg om hun koeling te verduurzamen. Denk maar aan de transkritische CO2-systemen in tal van Nederlandse supermarkten, waarmee we wereldwijd vooroplopen. Maar hoe staat het met de kleinere winkels, zoals buurtsupers, bio-winkels, bakkers, slagers, kaaswinkels, delicatessenzaken, boerderijwinkels?

De knvvk & young cool en STEK zijn de Nederlandse partners in het Europese project ‘Refrigerants, Naturally! for LIFE’ (RefNat4LIFE). Met dit project willen we de invoering van klimaatvriendelijke koeling bevorderen bij installateurs én eindgebruikers van apparatuur voor koeling, airconditioning en warmtepompen in kleine voedingsmiddelenwinkels (winkeloppervlakte kleiner dan 1000 m2) in heel Europa.

Naast vele rapporten en documenten is ook hard gewerkt aan een indrukwekkende lijst van praktische hulpmiddelen voor winkeleigenaren en voor installateurs.
  • twee uitgebreide sets gedetailleerde e-learning modules voor zelfstudie, een set voor winkeleigenaren en een voor installateurs; vrijwel de enige Nederlandstalige e-learning in ons vakgebied;
  • een uitgebreide, gedetailleerde online database met alle opleidings- en trainingsmogelijkheden in ons vakgebied in Europa (praktisch en theoretisch);
  • een eenvoudige Nederlandstalige checklist voor het kiezen van de juiste koel-, klimaatregelings- en warmtepompapparatuur;
  • productzoeker om (1) de meest efficiënte onafhankelijke (stekkerklare) koelapparaten/meubelen te vinden, (2) geselecteerde producten te vergelijken op het gebied van broeikasgasemissies, prestaties, energieklasse, elektriciteitsverbruik en aanschafkosten, en (3) mogelijke leveranciers te vinden;
  • emissiecalculator voor winkels om (1) de milieuprestaties van hun winkel (elektriciteitsverbruik, broeikasgasemissies) te bepalen en te vergelijken met de prestaties van andere winkels, en (2) verbetering potentiëlen te identificeren (voor koel-, airconditioning- en warmtepompapparatuur, winkel/gebouw, algemene verbeteropties);
  • bespaarcheck-hulp met gedetailleerde informatie over alle financiële aspecten met betrekking tot koelsystemen om (1) bestaande onafhankelijke (stekkerklare) koelapparatuur/meubelen te vergelijken met de meest efficiënte apparaten in termen van elektriciteitsverbruik en kosten per jaar, (2) investeringen, rendement op investering, terugverdientijd en afschrijving te berekenen, (3) financieringsregelingen en financieringspartners per land te vinden.
Al deze hulpmiddelen, voor een groot deel in het Nederlands, zijn gratis verkrijgbaar via de projectwebsite https://refnat4life.eu/, of komen komende maanden beschikbaar voor gebruik in de praktijk.

Tijdens dit webinar komen al deze zaken aan de orde, evenals energie(kosten)besparing, financieringsaspecten van verduurzaming en concrete voorbeelden uit de huidige Nederlandse praktijk.

Er zijn geen kosten verbonden aan de deelname aan dit webinar. We hopen u 6 april online te mogen begroeten.

Meer info via info@knvvkyoungcool.nl of info@stek.nl
​​​​​​​

Programa:
19.00-19.05    Opening en welkom - Patricia Verbruggen, knvvk & young cool

19.05-19.10    Inleiding - Wim den Boer, STEK

19.10-19.30    Stekkerklare apparatuur en kleine CO2-systemen - Jos de Laat en Piet de Wild, Foster en Gamko

19.30-19.50    Koudemiddel CO2 ook voor kleine winkels! - Bart vd Wekken, Koning Koudetechniek

19.50-20.10    Opleiden en certificeren natuurlijke koudemiddelen - Roelof Robertsen, Opleidingscentrum GO°

20.10-20.20    Q&A

20.20-20.25    Hoe verder - René van Gerwen, knvvk & young cool

20.25-20.30    Afsluiting - Patricia Verbruggen

Deel dit webinar